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CALL FOR PROPOSALS SESAR-2017-1 - VLD GEOFENCING 

Publication date: 15 September 2017 

Call deadline: 15 22 November 2017 NEW!! 

Frequently Asked Questions 

Batch N.1&2 

 

 

Important Note 

Full details of the call requirements are provided on the SJU web page.  

 

 

 

Disclaimer 

The content of these FAQs is provided for information purposes only. The SJU or the Commission cannot be held liable for any use of the 
content of this document. 

 
  

https://www.sesarju.eu/procurement
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N. Question Answer 

1 Is 70% the maximum grant provided by SJU and 30% by 
the Consortium (applicant)? For example if the 
maximum total project cost is 700.000,00 EUR, 
490.000,00 EUR is provided by SESAR JU and 210.000,00 
EUR by the Consortium (applicant)? 

23/09/2017 

 

We confirm that your understanding is correct, as referenced in section 11.3 of the call for 
proposals on form of the grant - reimbursement of costs actually incurred. 

 

2 Is it possible to involve a partner from the United States 
of America? Are project costs eligible for them? 

23/09/2017 

As referenced in section 6.3 of the call for proposals on eligible applicants, and in line with 
criterion (II) on geographical balance, only applications from legal entities located in EU 
Member States, EFTA and EEA countries are eligible. The United States of America do not 
belong to any of these groups. 

In addition to the above, criterion (III) on Composition and geographical balance provides 
for further criteria in terms of coordinator and composition of possible consortia. Lastly, 
please note the disclaimer for British applicants in the same section. 

3 Our company was invited to join the Geofencing call. 
Based on the information provided in the Call, it seems 
that this call is Open only for the EU Member States and 
EFTA and EEA countries: Iceland, Liechtenstein, Norway, 
Switzerland.  

 

What is the position of the AC countries? Can they be a 
part of the Consortium as subcontractor or a 3rd linked 
party? 

02/10/2017 

Please refer to answer to Question N.2 above and to the fact that Associated Countries 
(AC) do not belong to any of these groups. 

In addition, as far as your question about link third parties is concerned, please note that 
the legal frame of the present VLD Geofencing call is not the Horizon 2020 programme 
(where you find the concept of “linked third parties”), but the Financial Regulation (FR)* 
and the Rules of Application (RAP)**.  Instead, the “third parties” foreseen by the FR and 
RAP are affiliated entities, subcontracting and financial support to third parties. The rules 
are below: 

• Affiliated entities are considered as such, in line with Article 122 (2) of the FR, when 
linked to a beneficiary and satisfy the eligibility and award conditions (therefore their 
eligibility must be read as per answer above). Costs of affiliated entities may be accepted 
as eligible, as per Article  126 (4) of the FR and section 11 of the CFP, as long as identified in 
the grant agreement and as long as eligible to participate as per point above. In addition, 
please bear in mind that affiliated entities are referenced across the Call for Proposals in 
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terms of exclusion situations, selection condition and award. Therefore affiliated entities 
from AC countries are not eligible under this Call for Proposals. 

• Rules for subcontracting are detailed in section 11(3) of the Call for Proposals and 
governed by Articles 137 of the FR and 209 of the RAP. In particular, beneficiaries may 
subcontract tasks, however, core tasks shall not be subject to subcontracting. In addition, 
the need for subcontracting shall be justified and necessary for the implementation of the 
Action, subject to approval of the SJU. 

In terms of eligibility, subcontractors are subject to the rules on subcontracting  as outlined 
in Section 11 (8) (b) of the call for proposal; no territorial limitation applies. 

• The other type of third parties foreseen by the financial regulation, “Financial support to 
third parties”, does not apply to the present call for proposal, please refer to section 11 (8) 
(d) of the CFP. 

* Regulation (EU, Euratom) No 966/2012 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on the financial 
rules applicable to the general budget of the Union and repealing Council Regulation (EC, Euratom) No 1605/2002 (OJ L 298, 
26.10.2012, p. 1), as amended by Regulation (EU, Euratom) 2015/1929 of the European Parliament and of the Council of 28 
October 2015 (“the Financial Regulation”). 

** Commission Delegated Regulation (EU) No 1268/2012 of 29 October 2012 on the rules of application of Regulation (EU, 
Euratom) No 966/2012 of the European Parliament and of the Council on the financial rules applicable to the general budget 
of the Union (OJ L 362, 31.12.2012, p. 1), as amended by Commission Delegated Regulation (EU) 2015/2462 of 30 October 
2015  (“the Rules of Application”). 

4 How should the proposal be submitted? 

02/10/2017 

Information on how to submit the proposal is contained in the Call for proposals: Section 5 
b) “Means: Applications must be submitted in writing (see section 14), using the 
application form available at http://www.sesarju.eu/procurement.” and Section 14 
PROCEDURE FOR THE SUBMISSION OF PROPOSALS 

5 Questions related to AGS: 

Q1: AGS is not clear to us and other possible 
participants. We have difficulties understanding what is 
meant by Active Geofencing Service Provider? We 
believe it is not a UTM platform, especially when the 
call mentions AGS could also be a drone operator. 

09/10/2017 

Answer to Q1 and Q2: The Active Geofencing Service Provider is the entity providing the 
AGS. The service provides geospatial and temporal information to a drone operator to 
enable them to ensure that their drones do not infringe non-authorised airspace volumes. 
This service provides accurate and current information on no-fly zones to drone operators 
in receipt of the service, including restrictions that are updated during the flight of a drone; 
this is a ‘push’ service, which is why it is termed ‘Active’. 
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Q2: What is meant by an 'Active Geofencing Service 
Provider'. Is this (a) an ANSP, who provides information 
on no-fly zones, (b) is this a drone operator, who 
provides drone services with geofencing, (c) Is this a 
coordination service for providing information on no-fly 
zones and flight restrictions, and deals with flight 
requests, or (d) is this something else? Could you please 
clarify this? 

09/10/2017 

It is, of course, possible for a single entity to provide multiple U-space services, for example 
assistance to flight planning, or checking that proposed flight plans do not infringe 
published restrictions, but this does not form part of the core AGS. The drone operator is 
always responsible for obtaining current information, establishing a trajectory for its 
drones in compliance with all the associated restrictions, and for ensuring that the drones 
adhere to that trajectory. 

6 Will the Q&A be shared with others? 

09/09/2017 

The FAQs will be published regularly on the Sesar JU website, without any reference to 
names of applicants. 

7 From page 12 of the Grant Application Form we 
understand that the template for the technical proposal 
in Section III, 1-2 should not be longer than 20 pages. Is 
this correctly understood? Can we find more details on 
the template? 

09/09/2017 

Yes, your understanding is correct. There are no more details on the template than the 
indications provided in the form itself (at the link you indicated). 

8 We would like to participate but we have difficulties to 
find the right and voluntary participants, so we would 
ask SESAR JU to: 

Organize a meeting ( a conf call will be sufficient ) with 
the potential participants to help to set up the teams; 

16/10/2017 

We regret to inform you that SESAR JU is not in a position to reply favourably to your 
request, in respect of the principle of equal treatment. 

 

9 We would like to participate but we have difficulties to 
find the right and voluntary participants, so we would 
ask SESAR JU to: 

Grant a 4 weeks time delay  as both set up the team 
and estimate the work for 50 flight tests is quite 

The evaluation calendar has been established by taking into account several constraints, in 
particular in terms of launch of the action, and therefore it is not possible to extend the call 
deadline. 

https://www.sesarju.eu/sites/default/files/documents/procurements/SJU-2017-1-Annex%20II%20Application%20Form.pdf
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complex and the present date is too short to prepare 
such an offer. 

16/10/2017 

10 I was reviewing the requirements for the Call for 
Proposals SESAR-2017-1 - VLD GEOFENCING and it is 
mentioned that participants from the EU, EEA and EFTA 
countries are elligible for applying.  

16/10/2017 

I was curious if parties headquartered in Israel can take 
part in this call as well. Israeli companies are normally 
eligible for H2020 programs but since they were not 
mentioned here I just wanted to check. 

23/10/2017 

Please refer to answer to Question N.3. 

11 The application forms provided on the SESAR JU 
website are in pdf format and we can’t modify/fill them 
in (except financial files which are in Excel format). 
Would it be possible to get them in .doc format please? 

NEW! 30/10/2017 

The Application form is now vailable in the .docx format on the SJU website 
(https://www.sesarju.eu/index.php/procurement). 

12 I'm having a bit of trouble finding the relevant FAQ 
website. Would you be able to send me a link? 

NEW! 30/10/2017 

The FAQs are published on the Sesar JU website: 
https://www.sesarju.eu/index.php/procurement 

13 Our question is about ”active participation of an ANSP 
or other aeronautical information service provider”. Is it 
necessary that one at least of the consortium partners 
has this capability? Or it is sufficient to have an 
agreement to cooperate with a third party, outside the 
consortium, having the above said capability? 

NEW! 30/10/2017 

The need of “active participation of an ANSP or other aeronautical information service 
provider” is not a requirement under section 8.2.1, which defines the mandatory 
composition of the consortium (or single applicant with affiliates).  
Instead, this need is listed in the technical specifications (page 8), as an input to the AGS 
(mandatory member of a consortium) for the performance of the activities.  
Therefore, although the participation of an ANSP or other aeronautical information service 
provider as a member of the consortium is not mandatory, the applicant shall provide in its 
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proposal sufficient evidence to the SJU on the mechanisms by which access to suitable data 
can be guaranteed, either by an internal member of the consortium or by an external 
agreement. The suitability and content of the solution will be assessed by the SJU during 
the evaluation phase. 

14 Could you confirm which documents do we have to fill 
in and send back to the SJU to answer the call (that is to 
say to submit our proposal)? I don’t understand if the 
Application Form that you have kindly converted into 
MS-Word format is enough, or if we also have to fill in 
and send the Declaration of Honour, the Model 
estimated budget, etc. to submit our proposal. 

NEW! 31/10/2017 

Please refer to answer to Question N.4.  

Moreover, please notice that in the Application Form, a 'Checklist for Applicant' is included 
indicating which documents need to be submitted with the application. 

15 Requests for the extension of submission deadline: 

Is there any opportunity to extend the deadline? 

NEW! (several dates) 

The deadline for submission of proposals has been extended to Wednesday 22 of 
November 2017, at 11.30 am (Brussels time) 

Please refer also to Corrigendum N.1 available at the link: 
http://www.sesarju.eu/procurement  

16 If we miss the deadline and submit the proposal late, 
would the proposal still be considered? If so, what are 
the penalties for a late submission? 

NEW! 02/11/2017 

As specified in Section 14, "Proposals must be submitted by the deadline set out under 
section 3"." Any proposal submitted by to the SJU after the deadline will not be examined 
and returned unopened to the applicant.” 

Please refer also to Corrigendum N.1 available at the link: 
http://www.sesarju.eu/procurement  

17 Section 8.2.2.2 states that an AGS must have “Two (2) 
years of experience in providing services for drones 
operators”. Is there any restriction on the type of 
service they have been providing? 

NEW! 02/11/2017 

No, there are no restrictions on the type of drone operation services. 

18 Where can I find a link to the FAQ page as I was unable 
to find it by searching. 

Please refer to answer to Question N.12. 

http://www.sesarju.eu/procurement
http://www.sesarju.eu/procurement
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NEW! 03/11/2017 

19 We are not sure to understand what is possible: 

- The SESAR funding will be 70%  of the direct costs, for 
the remaining 30 %, a part of it could be some 
Contribution in kind? 

- Or the contribution in kind will be funded at 70%? 

Because it is a demonstration call many contributions in 
kind  will/could  be done: 

- By example: using our existing test drones, our test 
lab, test  facilities etc.,  our communication means to 
organize media events etc. 

- Using the depreciation costs of equipment for a 
specifically instrumented test drone or even a test lab 
including tracking, monitoring  means … is not relevant, 
the development costs for these equipment are much 
higher than the equipment costs. 

Could you comment? 

NEW! 03/11/2017 

The grant will be defined by applying a maximum co-financing rate of 70 % to the eligible 
costs actually incurred and declared by the beneficiary and its affiliated entities. This 
means that SESAR will co-finance 70% of total actual incurred costs. The remaining 30% of 
costs will be borne by the beneficiary. For in-kind contributions from third parties, please 
refer to Article 11.4 of the call for Proposals. 

Please note that “only the portion of the equipment’s depreciation […] costs corresponding 
to the implementation period and the rate of actual use for the purposes of the action may 
be taken into account when determining the eligible costs.” ( Section 11.1.1 c) of the Call 
for Proposals). Moreover, according to the Financial Provision (Section 11 of the Call for 
Proposals), any costs that incurred before the start of the action are not eligible costs. Cost 
are eligible if they incurr during the duration of action. 

 

20 Communication is a key part of this call and we propose 
to organize a large demonstration and demonstrations 
with media and Sesar attendance. But in our accounting 
system communication people and many 
communication costs  are not a direct cost but in the 
overhead. It will be difficult to justify the costs although 
many hours of our communications teams will be spent. 
In addition, Sesar overhead of 7% is very low, which 
means that such costs are not part of this overhead. Is it 
possible to propose specific “direct” costs of our 
communication team even if from a pure accounting 

The beneficiary's internal accounting and auditing procedures must permit direct 
reconciliation of the costs and revenue declared in respect of the action/project with the 
corresponding accounting statements and supporting documents. If communication costs 
are included in the estimated project budget, the beneficiary should be in the position to 
record these costs under direct project costs in its accounting system. 
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perspective they are “indirect”? 

NEW! 03/11/2017 

21 Should we provide a document consolidated with all 
the participants, or shall each participant fill-in and sign 
its own Application Form? 

NEW! 06/11/2017 

One consolidated document per proposal is sufficient providing all the 
information/documentation required. Also, please refer to answer to question N. 14. 

 


