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QUESTIONS AND ANSWERS RAISED DURING THE CALL FOR EXPRESSION OF INTERESTS
S3JU/LC/005-CEI: External Experts to support the SESAR 3 JU Scientific Committee

	N°
	Subject
	Reference in documents
	Questions
	Answers

	1
	Eligibility criteria – 

Nationality 
	Eligibility criteria – 

Nationality
	Would it be possible for an expert in this sector to apply despite being neither a citizen of one of the EU member States nor of one of the Countries associated to Horizon Europe programme, in accordance with Article 16 of Regulation (EU) 2021/695 of the European Parliament and of the Council of 28 April 2021 establishing Horizon Europe? (i.e. Chinese nationality)
	Applicants shall meet all the criteria contained in section 4 of the CEI notice (exclusion, eligibility and selection criteria). In case the applicant is neither a citizen of an EU member State nor a citizen of an associated Country to HE programme, eligibility criteria are not met and, therefore, the application shall be rejected. 

	2
	Personal data protection
	Point 6 of the CEI Notice
	Who exactly will have access to personal data included in my application?
	The SESAR 3 JU processes personal data in accordance with Regulation 2018/1725. All information regarding how the SESAR 3 JU processes your personal data in the context of this Call for Expression of Interests are publicly available in the relevant privacy notice here: https://www.sesarju.eu/sites/default/files/documents/Privacy%20notice%20-%20SESAR%203%20JU%20Scientific%20Committee.pdf 

	3
	Eligibility criteria – 

Nationality
	Eligibility criteria – 

Nationality – Specific situation of UK
	Slide #43 published at https://sesarju.eu/node/4116 concerning on the SESAR 3 JU Calls Information Day (“Info day ER_IR1 calls 20220422”) states that:

“Specific situation of UK: - The UK is expected to soon become an associated country to Horizon Europe. UK entities can take part in the first calls for proposals of Horizon Europe; -The UK is associating to the full Horizon Europe programme with the only exception of the EIC Fund (which is the loan/equity instrument of the EIC).”
In the light of the above, are UK citizens deemed as eligible applicants, notwithstanding the current formulation of ‘Answer #1’?
	Due to the on-going negotiation between the European Commission and the United Kingdom (UK) concerning the participation of the latter to  Horizon Europe programme as associated Country, UK citizens’ applications will be retained and evaluated.

Nevertheless, as indicated under the above answer #1, applicants shall meet all the criteria contained in section 4 of the CEI notice (exclusion, eligibility and selection criteria). 

Should not the above-mentioned negotiation be concluded by the date of the appointment of the members of the Scientific Committee, UK citizens’ applications shall be rejected because non-compliant with the eligibility criteria.    

	4
	New!

Declaration on Honour
	Annexes to be submitted to complete the application
	In the section of the Declaration of Honour on established debt to the Union, the candidate is requested to declare that she/he DOES NOT have an established debt to the union has the below-copied question. Both Yes or No seem as possible answers. Could you please clarify if to declare that the candidate does not have such a debt which box shall be ticked (yes or no)?
	The section of the DoH to which reference is made shall be read in a whole, as follows:

“The person, […]submitting a request to participate/tender for the above procedure, declares that: 
the candidate […] 

does not have an established debt to the Union.”
Therefore in case in case the “YES” box is ticked, the candidate declares that she/he does not have an established debt to the Union.

By ticking the “NO” box, he/she does NOT declare that she/he has NOT have an established debt to the Union (hence, she/he has an established debt to the Union).  

	5
	New!

Declaration on Honour
	Annexes to be submitted to complete the application
	The declaration on Honour entails a section: “Selection criteria applicable individually to the involved entities of the tenderer/candidate- individual assessment (to be filled individually by all members in case of a joint tender/request to participate and subcontractors). The person, being a member of a joint tender/request to participate or a subcontractor, submitting a request to participate/tender for the above procedure, declares that:” Is it correct that as a single, natural person applying for the CEI in question, there is no need to fill in this section? 


	We would like to draw the attention to the fact that the section of the declaration on honour on the selection criteria contains 2 parts: to first part is to be filled in by any candidate. 

The second part is devoted to obtain, for procurement procedures or other procedures governed by the Regulation (EU)2018/1046, the declaration by all the members of a joint tender, in order to evaluate the compliance with the selection criteria of all of the participants in the consortium.
Therefore in this specific call for expression of interests the second part shall be ticked as “N/A” (not applicable)
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